H έκθεση με τα βασανιστήρια της CIA αποκαλύπτει απειλές με τρυπάνια και σκουπόξυλα

headphones icon

Άκου το άρθρο

chat icon
23

Μεγάλη αναστάτωση παγκοσμίως αναμένεται με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις τεχνικές βασανιστηρίων της CIA μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Όλες οι αμερικανικές πρεσβείες είναι σε αναβρασμό καθώς αναμένονται βίαιες αντιδράσεις από πλευράς του κοινού.

Η έκθεση αποτελείται από 480 σελίδες με αναφορές σε βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Bush. Η κανονική έκθεση των 6.000 σελίδων θα παραμείνει μυστική.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων:

  • ένας κρατούμενος απειλήθηκε σεξουαλικά με σκουπόξυλο,
  • Ο Abdel Rahman al Nashiri, μέλος της Al Quaeda απειλήθηκε με τρυπάνι.
  • Ο Παλαιστίνιος Aby Zubaydah αναγκάστηκε να μείνει ξύπνιος για 5 μέρες χωρίς διακοπή
  • Κακοποιήθηκαν γυναίκες στο Γκουαντάναμο με ακραίες μεθόδους.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν την οργή, καθώς και πιθανή βία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest δήλωσε: «Υπάρχουν ενδείξεις πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρίσκο αμερικανικές εγκαταστάσεις και Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, τις οποίες χαρακτήρισε «αντίθετες» στις αξίες των ΗΠΑ.

«Οι τεχνικές αυτές αμαύρωσαν τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο», επεσήμανε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στη οποία δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά αυτές οι μέθοδοι.

«Κανένα κράτος δεν είναι τέλειο», σχολίασε. «Όμως ένα από τα πλεονεκτήματα της Αμερικής είναι η επιθυμία μας να αντιμετωπίσουμε ανοικτά το παρελθόν μας, τις ατέλειές μας και να αλλάξουμε για να βελτιωθούμε».

«Αναποτελεσματικές» οι «προωθημένες μέθοδοι»

Οι «προωθημένες μέθοδοι ανάκρισης» που χρησιμοποίησε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές ήταν αναποτελεσματικές και δεν προσέφεραν ποτέ πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθούν τα 20 συμπεράσματα:

 

1. Η χρήση από τη CIA προωθημένων μεθόδων ανάκρισης δεν ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο για την απόσπαση πληροφοριών ή τη συνεργασία των κρατούμενων.

2. Η δικαιολόγηση από τη CIA της χρήσης αυτών των προωθημένων ανακριτικών μεθόδων βασίστηκε σε ανακριβείς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

3. Οι ανακρίσεις των κρατούμενων από τη CIA ήταν βίαιες και πολύ χειρότερες από τις περιγραφές της υπηρεσίας στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

4. Οι συνθήκες κράτησης των κρατούμενων της CIA ήταν πολύ πιο σκληρές από αυτές που η υπηρεσία είχε περιγράψει στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

5. Η CIA έδωσε επανειλημμένα ανακριβείς πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εμποδίζοντας μια σωστή νομική ανάλυση του προγράμματος κράτησης και ανάκρισης.

6. Η CIA προστάτευσε ενεργά το πρόγραμμα ή εμπόδισε την εποπτεία του από το Κογκρέσο.

7. Η CIA εμπόδισε την εποπτεία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον Λευκό Οίκο.

8. Η εφαρμογή και η διαχείριση του προγράμματος από τη CIA περιέπλεξε και κάποιες φορές εμπόδισε τις αποστολές εθνικής ασφάλειας άλλων υπηρεσιών.

9. Η CIA εμπόδισε την εποπτεία του προγράμματος από το Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή της υπηρεσίας.

10. Η CIA συντόνισε τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων ανακριβών πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προωθημένων μεθόδων ανάκρισης.

11. Η CIA δεν ήταν προετοιμασμένη όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης, κάτι το οποίο συνέβη έξι μήνες αφού έλαβε έγκριση να κρατά υπόπτους.

12. Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης εφαρμόστηκε λάθος, όπως λανθασμένη ήταν και η διαχείρισή του σε όλη τη διάρκεια και κυρίως το 2002 και στις αρχές του 2003.

13. Δύο εξωτερικοί ψυχολόγοι διαμόρφωσαν τις προωθημένες τεχνικές ανάκρισης της CIA και διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή, την αξιολόγηση και τη διαχείριση του προγράμματος (…). Το 2005 η CIA σε μεγάλο βαθμό είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με το πρόγραμμα.

14. Οι κρατούμενοι της CIA υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικές μεθόδους ανάκρισης που δεν είχαν λάβει έγκριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και από τους επικεφαλής της CIA.

15. Η CIA δεν είχε καταγράψει ολοκληρωμένα ή με ακρίβεια τα πρόσωπα που κρατούσε και εξακολούθησε να κρατά πρόσωπα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι ισχυρισμοί της CIA σχετικά με τον αριθμό των κρατούμενών της και αυτών που υποβλήθηκαν στις προωθημένες μεθόδους ανάκρισης ήταν ανακριβείς.

16. Η CIA δεν κατάφερε να εκτιμήσει σωστά την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων ανάκρισης.

17. Η CIA σπάνια επέπληττε ή θεωρούσε το προσωπικό της υπεύθυνο για σοβαρές και σημαντικές παραβιάσεις, για ανάρμοστες δραστηριότητες ή για αποτυχίες στη διαχείριση του προσωπικού.

18. Η CIA αγνόησε τις πολλές εσωτερικές επικρίσεις και αντιρρήσεις που αφορούσαν την εφαρμογή και τη διαχείριση του προγράμματος κράτησης και ανάκρισης.

19. Το πρόγραμμα της CIA (…) δεν ήταν ουσιαστικά βιώσιμο και τερματίστηκε οριστικά το 2006 έπειτα από αποκαλύψεις που διέρρευσαν στον Τύπο, τη μείωση της συνεργασία άλλων χωρών και τις ανησυχίες των νομικών.

20. Το πρόγραμμα της CIA (…) αμαύρωσε τη φήμη των ΗΠΑ στον κόσμο και προκάλεσε σημαντικά επιπλέον κόστη, οικονομικά και μη.

Προσαγωγή Αμερικανών αξιωματούχων στη δικαιοσύνη ζητεί αξιωματούχος του ΟΗΕ

Ένας ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA αποκαλύπτει «μια ξεκάθαρη πολιτική που ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου.) Μπους», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διέταξαν τα εγκλήματα αυτά εναντίον των κρατούμενων.

Ο Μπεν Έμερσον, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επεσήμανε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους που σχεδίασαν και ενέκριναν τα εγκλήματα αυτά θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και οι αξιωματούχοι της CIA και της κυβέρνησης που διέπραξαν βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ είναι νομικά υπεύθυνες να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Έμερσον σε ανακοίνωσή του. «Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη νομική υποχρέωση να φροντίσει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι».

Ο Βρετανός δικηγόρος που εργάζεται στον ΟΗΕ από το 2010 χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, επαινώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «που αντιστάθηκε στις εσωτερικές πιέσεις να αποκρύψει τα σημαντικά αυτά ευρήματα».

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να αναληφθεί δράση. Τα πρόσωπα που ευθύνονται για την εγκληματική συνομωσία που αποκαλύφθηκε με τη σημερινή έκθεση πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους», υπογράμμισε ο Έμερσον.

Το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει ασυλία στους δημόσιους λειτουργούς που ενέχονται στη διάπραξη βασανιστηρίων, εξήγησε ο ίδιος.

«Το γεγονός ότι οι πολιτικές που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την έκθεση είχαν την άδεια από τα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Στην πραγματικότητα ενισχύει την ανάγκη για την ανάληψη ευθυνών», κατέληξε ο Έμερσον.

Τα βασανιστήρια είναι ένα διεθνές έγκλημα και οι δράστες τους μπορούν να διωχθούν σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία ενδέχεται να ταξιδέψουν, εξήγησε.

πηγές: International Business Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ