MENU

Τσίπρας: Ελπίζω ότι το Brexit θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ευρώπης

Τσίπρας: Ελπίζω ότι το Brexit θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ευρώπης

Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, March 17, 2016. In the first day of a two-day summit, European Union leaders hope to seal a deal with Turkey to send back tens of thousands of migrants amid deep divisions over how to manage Europe’s biggest refugee emergency in decades. (AP Photo/Virginia Mayo)

Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση λόγω δημοκρατικού ελλείμματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι το Brexit θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».

«Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ως παρατηρητής στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, ο κ Τσίπαρς προχώρησε στην επισήμανση ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία αντιμετωπίστηκε «με εξαιρετική ευγένεια» σε αντίθεση με το ελληνικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πιο «επιθετικά» κάτι που αποδεικνύει πως υπάρχουν «πολλά μέτρα και πολλά σταθμά» στη μεταχείριση των κρατών μελών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού πόλου» που να διεκδικήσει την ηγεμονία, προσθέτοντας πως τίθεται συνολικό ζήτημα ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, τονίζοντας πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν και να μην αποτελέσει αντικείμενο διακυβερνητικών συμφωνιών ερήμην των θεσμών.

Όσον αφορά στη θέση που θέλει να υπάρξει πρώτα ενεργοποίηση του άρθρου 50 και μετά συνεννοήσεις με τη Βρετανία, πηγές θέλουν τον κ. Τσίπρας να λέει πως η Ελλάδα είναι υπέρ της προσδιορισμένης διαδικασίας καθώς εκτιμάται πως εάν υπάρξει άπειρος χρόνος τότε μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Ωστόσο υπογραμμίστηκε πως «δεν μας διακατέχει ο φανατισμός των άλλων να λυθεί σήμερα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, σχετικά με τον εάν το Brexit προκαλεί ανησυχία για το ελληνικό πρόγραμμα, πως αυτό θα εκτιμηθεί όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τις αγορές.

Σχετικά Άρθρα