Ο διαπρεπής Bρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα Τετάρτη, σε ηλικία 76 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν τα παιδιά του.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
«Μια φορά είχε πει ”δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.
Διαβάστε επίσης:
Το επιστημονικό έργο του Στίβεν Χόκινγκ και οι τρεις μεγάλοι του φόβοι για την ανθρωπότητα
Τι πίστευε ο Χόκινγκ για τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φυσικός είχε έναν ήρεμο θάνατο στο σπίτι του στο Κέμπριτζ. Ήταν γνωστός για τη δουλειά του πάνω στις μαύρες τρύπες και τη Σχετικότητα, και έγραψε πολλά δημοφιλή επιστημονικά βιβλία, περιλαμβανομένου του «Χρονικού του Χρόνου». Σε ηλικία 22 ετών του είπαν πως θα είχε λίγα ακόμη χρόνια να ζήσει, ύστερα από τη διάγνωσή του με μια σπάνιας μορφής ασθένεια (πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση), η οποία τελικά τον άφησε παράλυτο και ικανό να μιλήσει μόνο μέσω μιας ειδικής συσκευής.
Remembering Stephen Hawking, a renowned physicist and ambassador of science. His theories unlocked a universe of possibilities that we & the world are exploring. May you keep flying like superman in microgravity, as you said to astronauts on @Space_Station in 2014 pic.twitter.com/FeR4fd2zZ5
— NASA (@NASA) March 14, 2018
Ο Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια θεωρία κοσμολογίας που συνδύαζε τη Σχετικότητα με την Κβαντομηχανική.Επίσης ανακάλυψε πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία- ένα φαινόμενο που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως ακτινοβολία Χόκινγκ. Μέσω της δουλειάς του με τον μαθηματικό Σερ Ρότζερ Πένροουζ έδειξε πως η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας σημαίνει ότι ο χωροχρόνος έχει αρχή στο Big Bang και τέλος στις μαύρες τρύπες.
Ο επιστήμονας έγινε γνωστός και πέρα από τα όρια του επιστημονικού κόσμου και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, περιλαμβανομένων των Σίμπσονς, του Red Dwarf και του Big Bang Theory. Ενσαρκώθηκε στο πρόσφατο κινηματογραφικό The Theory of Everything από τον Έντι Ρεντμέιν.
Η ζωή του
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik, BBC)