MENU

Φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας στην ελληνική μυθολογία και τους 12 θεούς του Ολύμπου

Μια “βουτιά” στις αναμνήσεις και στα μαθητικά βιβλία της μυθολογίας.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώνουμε, πάντα θα θυμόμαστε τα μαθητικά χρόνια. Πάντα κάτι θα μένει, στιγμές που μένουν ανεξίτηλες με το πέρασμα του χρόνου, συμμαθητές, δάσκαλοι, βιβλία. Ένας αγαπημένος καθηγητής, μια φίλη, ένας φίλος ένα αγαπημένο μάθημα. Γι’ αυτό το τελευταίο όλοι έχουμε να πούμε κάτι. Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνα τα μαθήματα που αγαπούσαμε λίγο παραπάνω, αυτά που είχαν καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή μας.

Ένα τέτοιο μάθημα είναι η μυθολογία. Κλασικοί μύθοι και απίθανες ιστορίες για τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου που μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Η αλήθεια είναι πως κάθε συζήτηση για μυθολογία έχει μέσα και λίγο Δωδεκάθεο. Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου ήταν οι κύριοι Θεοί της ελληνικής μυθολογίας, “πρωταγωνιστές” σε αμέτρητες ιστορίες που αγαπά κάθε παιδί να ακούει.

Μάθημα μυθολογίας

Ποιοι ήταν όμως οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου; Τι έκανε ο καθένας; Με μια πρώτη σκέψη, νομίζουμε ότι τα θυμόμαστε όλα. Με μια δεύτερη όμως, σίγουρα υπάρχουν πληροφορίες, λεπτομέρειες που έχουμε ξεχάσει και χρειάζονται “φρεσκάρισμα”. Το καλύτερο “φρεσκάρισμα” για μικρούς και μεγάλους γίνεται πιο διασκεδαστικό με παιχνίδι. Άλλωστε, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι το πιο αποτελεσματικό “εργαλείο” που διαθέτουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν. Και μαζί τους να μάθουμε κι εμείς ή απλώς να θυμηθούμε καλύτερα όσα ξέρουμε.

Από τα πλέον αγαπημένα παιχνίδια τέτοιου τύπου είναι τα PLAYMOBIL , τα οποία συλλέγουν μανιωδώς μικροί και μεγάλοι. Τα PLAYMOBIL κατάφεραν να ταξιδέψουν στην ελληνική μυθολογία και να φτάσουν ως τον Όλυμπο. Ο πρώτος αρχαίος Έλληνας θεός PLAYMOBIL δημιουργήθηκε το 2016 και έπειτα από μακροχρόνια έρευνα, προετοιμασία και τη συμβολή αρχαιολόγων και παιδαγωγών συμπληρώθηκε η δωδεκάδα με τις συλλεκτικές φιγούρες που χρειάζεσαι για να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου μαζί με το παιδί σου.

Οι στολές τους, τα χρώματα, ο τρόπος που έχει αποτυπωθεί ο μύθος στα αγαπημένα μικρά ανθρωπάκια διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών που “διψούν” να μάθουν περισσότερα, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για ένα μάθημα – καταναγκαστικό έργο, αλλά για παιχνίδι.

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε όλα αυτά που είχαμε μάθει στο σχολείο για τον Δία, τον Ποσειδώνα, την Αθηνά, την Αφροδίτη και τους υπόλοιπους Θεούς του Ολύμπου, πάντα με τη βοήθεια των αγαπημένων PLAYMOBIL .

Δίας

Ο Δίας είναι γιος του Τιτάνα Κρόνου και της Ρέας. Πριν τη γέννησή του ένας χρησμός είπε, ότι ο Κρόνος θα έχανε τον θρόνο του από ένα παιδί του. Γι΄αυτό, μόλις η Ρέα γεννούσε ένα παιδί, ο Κρόνος το καταβρόχθιζε. Η Ρέα είδε κι αποείδε και στο έκτο της παιδί, το Δία, ξεγέλασε τον Κρόνο, τυλίγοντας μια πέτρα στα σπάργανα, την οποία κατάπιε ο Κρόνος. Ο μύθος λέει, ότι η Ρέα έστειλε κρυφά το βρέφος στην Κρήτη όπου ανατράφηκε από τους Κουρήτες και τις Νύμφες με το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας. Αφού μεγάλωσε ο Δίας, ανάγκασε τον πατέρα του να βγάλει από την κοιλιά του τα αδέλφια του. Με συμμάχους τα αδέλφια του, ξεκίνησε μια σειρά από πολέμους που συντάραξαν την ανθρωπότητα ενάντια στους Τιτάνες, τους Γίγαντες και τον Τυφώνα. Νίκησε σε όλες τις μάχες και έγινε ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόσμου.

Αφροδίτη

Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα ήταν κόρη του Δία και της Διώνης και σύζυγος του Ηφαίστου. Πιστεύουν ότι γεννήθηκε σε μια ακτή της Κύπρου. Ο πιο γνωστός μύθος της Αφροδίτης είναι ο ρόλος που έπαιξε στην έναρξη του Τρωικού Πολέμου. Η Αθηνά, η Ήρα και η Αφροδίτη διεκδίκησαν τον τίτλο της ομορφότερης θεάς. Κριτής ήταν ο Πάρης, το βασιλόπουλο της Τροίας, που έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του πάνω στο όρος Ίδη. Ο Πάρης έδωσε τον τίτλο της ομορφότερης στην Αφροδίτη, γιατί αυτή του υποσχέθηκε ένα σπουδαίο δώρο: να του δώσει την πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, την Ελένη, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου.

Απόλλωνας

Γιος του Δία και της Λητούς και δίδυμος αδερφός της Αρτέμιδος, ο Απόλλωνας ήταν ο θεός του φωτός και της μουσικής. Ο μύθος λέει, ότι η εγκυμονούσα Λητώ αναζητούσε απεγνωσμένα ένα μέρος να γεννήσει τα παιδιά της, αλλά όλοι την έδιωχναν από φόβο για τον θυμό της Ήρας. Μονάχα ένα περιπλανώμενο νησί, η Ορτυγία, το δέχτηκε. Ο Απόλλωνας στερέωσε το νησί στο κέντρο του Αιγαίου και το ονόμασε Δήλο, που σημαίνει “λαμπερή”.

Άρης

Θεός του πολέμου, γιος του Δία και της Ήρας, ο Άρης στη μάχη τις περισσότερες φορές πολεμούσε πεζός. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Βασιλιάς Κάδμος από τη Θήβα σκότωσε έναν δράκοντα που ήταν γιος του Άρη. Εξαγριωμένος ο θεός τον έκανε δούλο του και τον υποχρέωσε να σπείρει τα δόντια του δράκου στη γη για να φυτρώσουν άγριοι πολεμιστές. Με ένα έξυπνο σχέδιο του Κάδμου αυτοί αλληλοεξοντώθηκαν και επέζησαν μόνο πέντε, που αποτέλεσαν τους πρώτους πολίτες της Θήβας. Αργότερα οι δυο τους συμφιλιώθηκαν με τον Κάδμο και του έδωσε για σύζυγό του την κόρη του, την Αρμονία, που την είχε κάνει με την Αφροδίτη.

Άρτεμις

Η Άρτεμις ήταν η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Γεννήθηκε στη Δήλο και βασίλευε στα βουνά και στα δάση, αλλά ήταν και προστάτιδα των μικρών παιδιών και των ζώων. Η αγαπημένη της ασχολία ήταν το κυνήγι και στις περιπέτειές της συνοδευόταν πάντα από τις Νύμφες και τα αγαπημένα της κυνηγόσκυλα.

Αθηνά

Η Αθηνά ήταν η αγαπημένη κόρη του Δία. Μητέρα της ήταν η Μήτις, πρώτη σύζυγος του Δία. Ο Δίας ύστερα από μια προφητεία έμαθε ότι η Μήτις θα γεννούσε ένα παιδί, το οποίο θα του έπαιρνε την εξουσία. Για να προστατέψει τον θρόνο του, ο Δίας κατάπιε τη μητέρα, ενώ αυτή ήταν έγκυος στην Αθηνά. Μετά από λίγους μήνες ο Δίας άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Ο Ήφαιστος άνοιξε το κεφάλι του Δία και από μέσα πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη, με περικεφαλαία και ασπίδα. Έτσι γεννήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αθηνά.

Δήμητρα

Ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Πλούτωνας άρπαξε τη μοναχοκόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη. Η Δήμητρα ήταν πολύ δυστυχισμένη χωρίς την κόρη της. Τόσο, που για να εκβιάσει τους θεούς να της τη φέρουν πίσω, έκανε ολόκληρη τη γη εντελώς άγονη. Μεγάλη πείνα και αρρώστιες άρχισαν να μαστίζουν τους ανθρώπους και ο Δίας υποχρέωσε τον Πλούτωνα να επιτρέπει κάποιους μήνες το χρόνο στην Περσεφόνη να είναι μαζί με τη μητέρα της. Έτσι, σύμφωνα με το μύθο, όταν η Δήμητρα έχει κοντά της την κόρη της έχουμε Άνοιξη και Καλοκαίρι, ενώ όταν η Περσεφόνη γυρνάει στον Άδη, έχουμε Φθινόπωρο και Χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο οι Αρχαίοι εξηγούσαν την εναλλαγή των εποχών.

Ήφαιστος

Κακοφτιαγμένος αλλά καλόκαρδος, ο θεός της φωτιάς, των ηφαιστείων και της μεταλλουργίας, γεννήθηκε σύμφωνα με τον μύθο στη Λήμνο. Η παράδοση λέει ότι η Ήρα, μόλις γέννησε τον Ήφαιστο πάνω στον Όλυμπο, ζήτησε να δει το μωρό της. Όταν όμως αντίκρισε το μαυριδερό βρέφος, εξαγριώθηκε και το πέταξε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος κατέληξε στον Ωκεανό με τραυματισμένο πόδι. Από εκεί τον περιμάζεψαν η Θέτιδα και η Ευρυνόμη και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο παλάτι του Νηρέα.

Ήρα

Η επίσημη σύζυγος του Δία, η Ήρα, ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας, θεά των ουρανών και προστάτιδα του γάμου. Όλοι οι μύθοι της Ήρας έχουν σχέση με τις απιστίες του Δία. Όμως ακόμα και για να κατακτήσει την Ήρα ο Βασιλιάς των Θεών δυσκολεύτηκε, αφού χρειάστηκε να μεταμορφωθεί σε κούκο που έπεσε στα πόδια της. Η θεά σήκωσε τον κούκο από το χώμα και τότε ο Ζευς πήρε την πραγματική του μορφή, την παντρεύτηκε και την έκανε Βασίλισσα θεών και ανθρώπων. Φοράει στο κεφάλι εντυπωσιακό διάδημα που της χαρίζει μεγαλοπρέπεια και κρατάει σκήπτρο και ρόδι, που είναι σύμβολα εξουσίας και γονιμότητας αντίστοιχα.

Ερμής

Ο Ερμής ήταν προστάτης του εμπορίου και λέγεται, ότι έδωσε στους ανθρώπους τα μέτρα και τα σταθμά για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές. Επίσης ήταν και ο αγγελιαφόρος των θεών. Σαν ψυχοπομπός, μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του ήταν να οδηγεί τις ψυχές στον Άδη. Στο χέρι του κρατούσε συνήθως το Κηρύκειο, δηλαδή τη ράβδο που κρατούσαν στην αρχαιότητα οι κήρυκες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με το μύθο ο Ερμής επινόησε και κατασκεύασε την πρώτη λύρα από καβούκι χελώνας και χορδές από τεντωμένα έντερα ζώων, την οποία χάρισε στον αδελφό του, τον Απόλλωνα.

Εστία

Η θεά Εστία ήταν το πρωτότοκο παιδί του Κρόνου, η μεγαλύτερη σε ηλικία από τους 12 Ολύμπιους Θεούς. Ως προστάτιδα του σπιτιού και της οικογένειας έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων. Ήταν η μοναδική από τους θεούς που δεν ταξίδευε ποτέ μακριά από τον Όλυμπο. Η Εστία θεωρείται ως η δικαιότερη και η πραότερη των θεών. Ήταν πολύ φιλάνθρωπη και δεν έπαιρνε ποτέ μέρος σε μάχες. Στο κεντρικό σημείο κάθε αρχαιοελληνικού σπιτιού υπήρχε ένας βωμός, στον οποίο έκαιγε πάντα μια φλόγα προς τιμή της θεάς Εστίας.

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας ήταν γιος της Ρέας και του Κρόνου, που έτρωγε τα παιδιά του. Από την κοιλιά του πατέρα του τον απελευθέρωσε ο αδελφός του, ο Δίας, χρησιμοποιώντας ένα μαγικό βοτάνι της Μήτιδας. Σύζυγος του Ποσειδώνα ήταν η Αμφιτρίτη. Κάποτε ο Ποσειδώνας και η Ήρα άνοιξαν διαμάχη για την προστασία του Άργους, όμως όταν έχασε ο Ποσειδώνας θύμωσε πολύ και τιμώρησε το Άργος, ξεραίνοντας όλες τις πηγές του. Τότε απελπισμένος ο βασιλιάς του Άργους, ο Δαναός, έστειλε τις πενήντα κόρες του, τις Δαναΐδες, να ψάξουν για νερό. Μία από αυτές, η Αμυμώνη, ψάχνοντας συνάντησε το θεό Ποσειδώνα που μαγεύτηκε από την ομορφιά της, την παντρεύτηκε και έκαναν έναν γιο, το Ναύπλιο. Σαν δώρο για το γάμο, κάρφωσε την τρίαινά του σε ένα βράχο και τα νερά από την πηγή που ξεπήδησε κυλάνε στην περιοχή μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα