Σε κάθε γωνιά του πλανήτη άνθρωποι περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα αποχαιρετήσουν το 2019 και θα υποδεχθούν το 2020. Σε κάποιες χώρες η υποδοχή της νέας δεκαετίας ήδη έφτασε.
Τα νησιά Σαμόα και στη συνέχεια η Νέα Ζηλανδία ήταν τα πρώτα που υποδέχτηκαν το 2020 με πυροτεχνήματα να καλωσορίζουν το νέο έτος.
Την αρχή έκαναν οι κάτοικοι των Σαμόα μαζί με το γειτονικό Κιριμπάτι.
Happy New Years From SAMOA! pic.twitter.com/J7lMkMZLNE
— HoodLikeMe (@ChuckTaylorz89) December 31, 2019
#HappyNewYear #2020 #NewZealand GMT+13 #TheAmbassador pic.twitter.com/GPvCgEUUpT
— The Ambassador (@EuroAmbassador) December 31, 2019
New Year’s Eve 2019 LIVE: New Zealand and Samoa among first to see in 2020 and new decade – latest news https://t.co/3QNHU0be6h pic.twitter.com/Hi6x81T1jP
— theusposts (@theusposts1) December 31, 2019
Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία η οποία αποχαιρέτησε το 2019 αφήνοντας πίσω δυσάρεστα γεγονότα όπως το μακελειό στο Κράιτστσερτς και τη φονική έκρηξη του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί.
Οι Νεοζηλανδοί ήταν μεταξύ των πρώτων που υποδέχθηκαν το 2020, με πυροτεχνήματα τα οποία φώτισαν τον νυκτερινό ουρανό πάνω από το Όκλαντ.
Άλλαξε ο χρόνος και στην Αυστραλία. Ο ουρανός γέμισε πυροτεχνήματα ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή επίδειξη με τα πυροτεχνήματα.
Κι όλα αυτά παρά τις φονικές πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραλίες και υποχρεώσει πολλές πόλεις να ματαιώσουν τους εορτασμούς τους για την Πρωτοχρονιά.
Sydney Harbor New Year Celebrations pic.twitter.com/QuRLLQwJAq
— Nazhinaz (@Nazhinaz1) December 31, 2019
Australia are welcoming the new year with a fireworks display in Sydney
— Sky News (@SkyNews) December 31, 2019
Follow the 2020 celebrations herehttps://t.co/MYNPNDytQM pic.twitter.com/I9Efb6S1F4
Γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι του Σίδνεϊ για να απολαύσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, αφού οι αρχές απέρριψαν μερικές εκκλήσεις για τη ματαίωσή του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ.
Υπεραμυνόμενος της απόφασης να μην ματαιωθεί το θέαμα πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ (ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν γι′ αυτό να δοθούν σε πυρόπληκτες περιοχές), ο δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ δήλωσε πως ο σχεδιασμός του θεάματος έχει αρχίσει πριν από 15 μήνες και πως το το θέαμα δίνει επίσης μια ώθηση στην οικονομία της περιοχής.
Η απόφασή του δεν επικροτήθηκε από όλους.
Μερικές φωτογραφίες από την αλλαγή του χρόνου στην Αυστραλία.
نئے سال کا جشن منانے کے لیے آسٹریلیا کے شہر سڈنی میں ہاربر برج کے مقام پر لوگوں کی بڑی تعداد جمع ہے۔ نئے سال کی نسبت سے یہاں مختلف تقریبات اور آتش بازی کا بھی اہتمام کی گیا ہے۔
— VOA Urdu (@URDUVOA) December 31, 2019
(تصاویر: اے ایف پی، رائٹرز)#Australia #Sydney #NewYear #Celebrations #2020 #UrduVOA pic.twitter.com/jha9p1p5uA
Διαμαρτυρίες
Στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορούν μάσκες σε αποψινή συγκέντρωση με το σύνθημα «Μην ξεχνάτε το 2019 – Επιμείνετε το 2020», σύμφωνα με καταχωρίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια «Συμφωνία Φωτός» σχεδιάζεται αντί του θεάματος πυροτεχνημάτων, η οποία περιλαμβάνει προβολές πάνω στους ψηλότερους ουρανοξύστες της πόλης μετά την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα μεσάνυχτα.
«Φέτος δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, αλλά πιθανόν θα υπάρξουν κάπου δακρυγόνα», λέει ο 25χρονος Σαμ. «Για εμάς δεν είναι πραγματικά παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρέπει να αντιστεκόμαστε καθημερινά».
Οι αρχές έχουν αναπτύξει 6.000 αστυνομικούς και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συμφιλίωση στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
#NOW More than 100 join human chain on New Year’s Eve along Hennessy Road on Hong Kong Island at 9pm as they chanted slogans pic.twitter.com/8zDXuwDYpR
— Chan Ho-him (@ThomasHHChan) December 31, 2019
Χιλιάδες Ινδοί υποδέχθηκαν επίσης το νέο έτος με διαμαρτυρίες, εξοργισμένοι από έναν νόμο για την υπηκοότητα που, όπως λένε, επιβάλλει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.