MENU

Oymyakon: Το πιο παγωμένο χωριό στον πλανήτη – Πώς μοιάζει η ζωή στους -60 °C

Θεωρείται ως ρυθμιστής του κλίματος για την Ευρώπη και παρακολουθείται στενά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Η Σιβηριανή Δημοκρατία των Σαχά ή αλλιώς «Παγωμένος Πόλος» στην Ανατολική Ρωσία, είναι μία από τις πιο παγωμένες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη. 

Το χωριό Oymyakon στην βορειοανατολική Σιβηρία είναι με βάση τα δεδομένα το πιο παγωμένο στον κόσμο. Το χωριό βρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού “Indigirka”, με τις περιοχές περιμετρικά να αριθμούν περίπου 2.000 κατοίκους.

OYMYAKON, ΡΩΣΙΑ – 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Το στρώμα παγετού καλύπτει τα άλογα της Γιακούτιας καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους 60 βαθμούς κάτω από το 0, στην επαρχία Oymyakon της Ρωσίας στις 24 Δεκεμβρίου 2021. (Φωτογραφία από Semen Sivtsev/Anadolu Agency μέσω Getty Images)

Το οροπέδιο βρίσκεται μέσα σε μία μεγάλη κοιλότητα, με τον καιρό να χαρακτηρίζεται μονίμως ως «καταθλιπτικός». Τον Φεβρουάριο του 1933, ένας μετεωρολογικός σταθμός τοποθετημένος στην περιοχή Tomtor, κατέγραψε θερμοκρασία -67.7 βαθμών Κελσίου.

Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει από το 1991 η Γροιλανδία, με την θερμοκρασία να φτάνει τους -69.6 βαθμούς Κελσίου.

Oymyakon, ΡΩΣΙΑ – 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Ένας άνδρας φοράει χοντρά ρούχα καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους -60 βαθμούς Κελσίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους, ένας αντικυκλώνας με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση «χτυπάει» ολόκληρη την επαρχία των Σαχά. Τότε είναι που ξεκινάει η πολική νύχτα, κατά την διάρκεια της οποίας παρατηρείται μια απότομη ψύξη της επιφάνειας της Γης, κάτω από την οποία βρίσκεται μόνιμα παγετός.

Άλογα μέσα στο χιόνι

Η περιοχή Oymyakon θεωρείται ως ρυθμιστής του κλίματος για την Ευρώπη και παρακολουθείται στενά από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι κάτοικοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την εκτροφή αγελάδων, αλόγων και ταράνδων, με το κυνήγι και το ψάρεμα.

Μια κοντινή λήψη του πιο παγωμένου χωριού του κόσμου.

Από ιστορικούς λόγους, στην περιοχή στήθηκαν δεκάδες στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με κυριότερο στόχο την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Kolyma.

Αρκετοί φυλακισμένοι και εξόριστοι, μετά την έκτιση της ποινής τους, παρέμειναν στην περιοχή, καθώς τους ήταν αδύνατο να γυρίσουν πίσω.

Στο σχολείο του χωριού στέκεται ένα τοπικό μουσείο ιστορίας, αφιερωμένο στους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες που εξέτισαν ποινές φυλάκισης στις περιοχές εκείνες, ή στάλθηκαν στην εξορία. 

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα