―――――――――――――――――――――――――――――――――――
Θρήνος, φωτιές και αποκαΐδια. Η επόμενη μέρα της εκδήλωσης των καταστροφικών πυρκαγιών κυρίως στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική έχει βυθίσει τη χώρα σε ανείπωτο πόνο.
Όσο συνεχίζονται οι έρευνες ανεβαίνει συνεχώς και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.
Από τους ενήλικες τραυματίες οι 71 νοσηλεύονται ακόμη ενώ οι 10 βρίσκονται διασωληνωμένοι.
Σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 23 παιδιά, εκ των οποίων 12 έλαβαν εξιτήριο.
Δεκάδες είναι οι κλήσεις για αγνοούμενους, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κάλεσε τους όσους αναζητούν άτομα που αγνοούνται, να επικοινωνούν με το 199.
Περισσότερα από 800 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε παραλιακές περιοχές.
Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε νωρίς το πρωί όταν βρέθηκαν 25 απανθρακωμένοι σωροί σε χωράφια κοντά σε μια ταβέρνα στην περιοχή Μάτι, Αργυρή Ακτή. Όπως εκτιμάται οι άνθρωποι είχαν μεταβεί στην περιοχή προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο αλλά τελικά εγκλωβίστηκαν. Οι περιγραφές μελών συνεργείων διάσωσης φέρνουν είναι σπαρακτικές καθώς όπως πολλοί έχουν αναφέρει ήταν αρκετοί οι σοροί ανθρώπων που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.
Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών.
Στο μεταξύ η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για την διενέργεια έρευνας σχετικά με οτιδήποτε σχετίζεται με τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών (ακόμη και ξένων) πίσω από τις φωτιές.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ευχαρίστησε όσους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για βοηθήσουν τους πληγέντες και δεσμεύτηκε πως θα διερευνηθούν πλήρως οι όποιες ευθύνες και οι συνθήκες εκδήλωσης των φονικών πυρκαγιών.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν την Δευτέρα μπορεί να έχουν κοπάσει αλλά ακόμη υπάρχουν υπολογίσιμες εστίες φωτιάς κυρίως στην Κινέτα και στον Βουτζά. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης- ελικόπτερα και αεροσκάφη ενώ σε πλήρη ανάπτυξη είναι και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχώρησαν οι τοπικές Αρχές.
Η έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων διεξάγεται από ομάδες πεζών περιπόλων αποτελούμενες από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.
Αυτή τη στιγμή οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:
Ωστόσο, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μεταβάλλονται διαρκώς ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Σε προληπτική εκκένωση της κοινότητας Λεοντάρι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας προχωρούν οι αρχές, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Πελοπίδας, Καλλίρης.
Σημειώνεται πως έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.
Αποκαταστάθηκε επίσης η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Κλειστή ωστόσο παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.
Καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί της Τρίτης-και ενώ η μάχη των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα συνεχιζόταν, ανάμεσα στα καμμένα- στις παραλίες κοντά στις περιοχές όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές, στο λιμάνι της Ραφήνας και στα νοσοκομεία της Αττικής κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, παραθεριστές και τουρίστες ζούσαν τις πιο δύσκολες ώρες.
Πολλοί εγκλωβισμένοι περίμεναν σκάφη του λιμενικού για να τους απομακρύνουν από τις παραλίες όπου βρέθηκαν άθελά τους ενώ συγγενείς και φίλοι περίμεναν με αγωνία στο λιμάνι της Ραφήνας τα σκάφη του ΛΣ αλλά και αυτά ιδιωτών για να δουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα επέβαιναν σε αυτά.
Συνολικά κατά την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος διασώθηκαν 689 άνθρωποι ενώ σε ανάλογη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έγινε συνδρομή σε άλλα 72 άτομα.
Την ίδια ώρα αγωνία και στα νοσοκομεία της Αττικής όπου συνέρρεαν οι τραυματίες- κυρίως εγκαυματίες- ενώ επίσης άνθρωποι που αναζητούσαν τους τους αγαπημένους τους προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες.
Δραματικές όμως είναι και οι περιγραφές που έρχονται και από τις περιοχές όπως πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Άνθρωποι περιγράφουν σκηνές παραφροσύνης. Δεν λείπουν οι αναφορές για τον εντοπισμό απανθρακωμένων ανθρώπων, για τραυματίες που δυσκολεύονταν να μετακινηθούν, για άλλους που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κατέληξαν να τα βλέπουν να καίγονται.
Το τοπίο στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών είναι εφιαλτικό αφού όπου δεν βλέπει κανείς το χρώματα της φωτιάς και καταπίνει το πράσινο και τα σπίτια στο πέρασμα του, αντικρίζει ένα σεληνιακό τοπίο. Σπίτια που μοιάζουν πια στοιχειωμένα αφού έχουν γίνει στάχτη και στέκουν μόνο τα θεμέλια, καμμένα αυτοκίνητα και κουφάρια καμμένων δέντρων.