Γλέντι με σαμπάνιες στο Λονδίνο - Ολονυκτία με κεριά στη Σκωτία.
Άκου το άρθρο 6 λ.

Επιτέλους έγινε – μετά από 3,5 και πλέον χρόνια από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα του 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Στις 11μμ ώρα Βρετανίας (01.00 ώρα Ελλάδος), η επί 47 έτη συμμετοχή της Μ.Βρετανίας στην Ε.Ε. έλαβε τέλος.
Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους.


Σε μια δήλωση του προς το έθνος ο Μπόρις Τζόνσον – ο οποίος ήταν πρόσωπο κλειδί στην εκστρατεία αποχώρησης – δήλωσε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή.
Tonight we are leaving the European Union. pic.twitter.com/zZBsrf4BLe
— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 31, 2020
Παρά τις «δυνάμεις της» και τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της, «η ΕΕ έχει εξελιχθεί πάνω από 50 χρόνια προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πλέον στη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή είναι η αυγή μιας νέας εποχής στην οποία δεν αποδεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής – οι ευκαιρίες ζωής της οικογένειάς σας – πρέπει να εξαρτώνται από το τμήμα της χώρας στο οποία μεγαλώνετε», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Οι Brexiteers (σ.σ οπαδοί του Brexit) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Κοινοβουλίου όπου έστησαν πάρτι με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ για να γιορτάσουν το γεγονός.
Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «αντίο ΕΕ» και άνοιγαν σαμπάνιες για αυτή την «ημέρα ανεξαρτησίας», η οποία, κατά τους ίδιους, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα.


Οι υποστηρικτές του Brexit φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν «God Save the Queen» κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.

«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος. «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας».

Αντίθετα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά ώστε οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit με το όνειρο να επιστρέψουν μία ημέρα στην Ενωση ως ανεξάρτητη Σκωτία.


«Η Σκωτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα» υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Twitter η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον.
Scotland will return to the heart of Europe as an independent country – #LeaveALightOnForScotland 🏴 pic.twitter.com/Pc2fibYnG4
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) January 31, 2020
Πολλοί Βρετανοί χθες ένιωσαν αδιαφορία ή ακόμη και ανακούφιση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός γιόρτασε την ημέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ με αγγλικό αφρώδη οίνο και εδέσματα από τη Βρετανία.
Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε την ικανοποίησή της στο twitter.
At 11pm tonight, Britain will leave the European Union. After more than three years, we can finally say that we have delivered on the result of the 2016 referendum and have kept faith with the British people.
— Theresa May (@theresa_may) January 31, 2020
Οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντα στήριζε το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί θέλουν να γλιτώσουν «από την τυραννία των Βρυξελλών».
Ο πρώην πρόεδρος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποχαιρέτησε τους Βρετανούς φίλους του, αναφέροντας ότι «για πάντα θα είμαστε μια κοινότητα».
My dear British friends. We were, we are, and we will always be a Community. And no brexit will ever change that. 🇪🇺❤️🇬🇧
— Donald Tusk (@donaldtusk) January 31, 2020