MENU
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το εθνικό μας σύμπλεγμα
Το εθνικό μας σύμπλεγμα
Περί καλοσύνης και άλλων δαιμονίων
Στον François de La Rochefoucauld* ανήκει το εξής γνωμικό: Κανείς δεν αξίζει να επαινεθεί για την καλοσύνη του αν δεν έχει τη δύναμη να είναι κακός. Κάθε άλλη καλοσύνη είναι συνήθως οκνηρία και αδύναμη θέληση. Αν και σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει αρκετά αιρετικό, έχω καταλήξει να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο γνωμικό είναι στην ουσία του απόλυτα ακριβές, και ότι πίσω από αυτή την «αιχμηρή» διατύπωση κρύβει προεκτάσεις του νοήματός του σε ένα σύνολο από ζητήματα για τον άνθρωπο και τη ζωή.
Τρία μαθήματα ζωής από τον Ρίτσαρντ Φάινμαν
Πέρα από την επιστήμη και τους επιστήμονες ωστόσο, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα λόγια του Φάινμαν έχουν εφαρμογή στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Όταν ασχολείσαι με κάτι αποσκοπώντας αποκλειστικά στην αναγνώριση και τις τιμές, έχεις χάσει το σημαντικότερο κομμάτι τόσο αυτής της ενασχόλησης, όσο και της ίδιας της ζωής: τη χαρά του να κάνεις κάτι το οποίο αγαπάς. Προφανώς και αυτό δεν αφορά τους στόχους που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του και τη λαχτάρα του να τους πραγματοποιήσει, αφορά όμως την εμμονή για την αναγνώρισή του από τους άλλους μέσω των τιμών. Και εάν αυτή τελικά δεν έρθει, για ανθρώπους με τέτοιες εμμονές κάθε προσπάθεια έως τότε καθίσταται κενή.
Ποιον οδηγούν τελικά οι «opinion leaders»;
Από την άλλη πλευρά, τα μερικές χιλιάδες (για την Ελλάδα), εκατοντάδες χιλιάδες (για την Ευρώπη) ή εκατομμύρια (για ολόκληρο τον πλανήτη) likes, κοινοποιήσεις ή αναπαραγωγές κάποιων απόψεων, τι ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που σκέφτεται, διαμορφώνει άποψη και τελικά ψηφίζει αντιπροσωπεύουν; Και επιπλέον, τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι προαναφερθείσες «θετικές αντιδράσεις» με βάση το συνολικό αριθμό χρηστών των social media; Η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις είναι: μικρό.
Πρώτη μέρα στο σχολείο
Αγαπητοί γονείς, λοιπόν, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι όποιες αλλαγές - για να είναι ουσιαστικές - πρέπει να ξεκινήσουν από εσάς. Να παρακολουθείτε την πορεία των παιδιών σας και να μην τα «παρκάρετε» απλά στο σχολείο τις ώρες που δουλεύετε, περιμένοντας τους ελέγχους του τριμήνου για να δείτε πως τα πηγαίνουν. Να συζητάτε μαζί τους, να τα ακούτε, να τα βοηθάτε και να αναζητάτε λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στη σχολική τους καθημερινότητα. Να επικοινωνείτε με τους δασκάλους τους, να συνεργάζεστε μαζί τους, να απαιτείτε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να τους ελέγχετε όταν χρειάζεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το τελευταίο μπάνιο του καλοκαιριού
Το τελευταίο μπάνιο του καλοκαιριού είναι... αυτό που πηγαίνεις νωρίς στην παραλία για να μείνεις όσο περισσότερο γίνεται, είναι αυτό που κάθεσαι συνέχεια κάτω από τον ήλιο και δε σε νοιάζει αν καείς, είναι αυτό που ξαπλώνεις στην άμμο, κλείνεις τα μάτια και μετράς κύματα να σπάνε, είναι αυτό που μπαίνεις στη θάλασσα και βγαίνεις μόνο αφού «βγάλεις λέπια» (που σου 'λεγε όταν ήσουν μικρός κι η μαμά - sic).
H δικτατορία των like
Αν συνυπολογίσει κανείς στα προηγούμενα τη βιομηχανία χειραγώγησης περιεχομένου που έχει στηθεί με βάση τη «δικτατορία των like», από τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ-«ακολούθων»-«υποστηρικτών, στα λογισμικά αύξησης των metrics και - πρόσφατα - στο εξ ολοκλήρου καθοδηγούμενο από τα metrics περιεχόμενο προς κατανάλωση, το πλαίσιο το οποίο δημιουργείται είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό. Τουλάχιστον με βάση τη δική μου οπτική.