MENU
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η συντομία είναι αρετή
Η συντομία είναι, πραγματικά, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας επιτυχημένης ιστορίας.
Το συναίσθημα πυροδοτεί τις ιστορίες
Στην πραγματικότητα δεν αποφασίζουμε με βάση τη λογική, αλλά με το συναίσθημα - τον φόβο, τη συγκίνηση, το αίσθημα της ασφάλειας που νιώθουμε κάθε φορά.
Ιστορίες ηγεσίας
Η δυνατότητα να επιλέγει και να μοιράζεται κανείς ιστορίες αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές ηγετικές δεξιότητες.
Οι ιστορίες νικούν τις στατιστικές;
...ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε κάτι που συμβαίνει σήμερα, ως πραγματικό γεγονός, και σε κάτι που ακούει, διαβάζει ή βλέπει. Οι νευρολογικές αντιδράσεις είναι κοινές.
Τι κάνει τις ιστορίες τόσο δυνατές;
Οι ιστορίες είναι τόσο παλιές όσο ο άνθρωπος και η δύναμή τους δεν μεταβλήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χωρίς υποσχέσεις
Χωρίς υποσχέσεις
Το δικό μου «μπράβο»!
Το δικό μου "μπράβο"!
Η επικοινωνία αρχίζει στη σιωπή
Δεν έχουν, λοιπόν, μόνον τα λόγια σημασία. Η κλίση του σώματος προς τα εμπρός που δηλώνει διαθεσιμότητα, τα βλέμματα που διασταυρώνονται, οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση των ποδιών, τα χαλαρά ή σφιγμένα χέρια - όλα αυτά που διαμορφώνουν το περιβάλλον της επικοινωνίας χρειάζεται να «καταγραφούν», με τον αυθόρμητο τρόπο με τον οποίο σε μια συζήτηση προσλαμβάνονται τέτοιου είδους παραστάσεις.
Εγκώμιον αποτυχίας
Ίσως θα το έχετε διαβάσει κι εσείς. Ο Γουόλτ Ντίσνει στα νιάτα του απολύθηκε από μια εφημερίδα της πολιτείας του Μιζούρι γιατί, όπως του είπαν: «δεν είχε φαντασία, ούτε καλές ιδέες». Ο θρύλος Μάικλ Τζόρνταν απορρίφθηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του. Η Όπρα Γουίνφρι στα πρώτα της βήματα κρίθηκε ως ακατάλληλη για την τηλεόραση. Ο δάσκαλος του Έλβις Πρέσλει στο γυμνάσιο του έβαλε ένα μεγαλόπρεπο «C» και του είπε κατηγορηματικά ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Ο Μαχάτμα Γκάντι φοβόταν να μιλήσει δημόσια και, κατά τη διάρκεια της πρώτης του υπόθεσης ως δικηγόρος, εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου. Και η J.K Ρόουλινγκ έγραψε τον πρώτο Χάρι Πότερ σε καφετέριες, σε μια χρονιά που, μόλις χωρισμένη και μ' ένα μωρό, ζούσε χάρη στη βοήθεια της πρόνοιας.
Η «αυτοδιόρθωση» της αθηναϊκής Δημοκρατίας και η γραφή παρανόμων
Συνηθίζουμε να λέμε πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Λέμε επίσης πως «ο λαός είναι ώριμος», «ο λαός ξέρει», «ο λαός έχει και μνήμη και κρίση». Και, όταν κάποτε τα πράγματα στραβώνουν, υποστηρίζουμε -λίγο πιο χαμηλόφωνα- πως «ο λαός παραπλανήθηκε». Γυρίζοντας, ωστόσο, αρκετούς αιώνες πίσω, διαπιστώνουμε πως στην αρχαία Αθήνα, την κοιτίδα της δημοκρατίας, υπήρχαν και πρόβλεψη για τη θωράκιση από επιζήμιες αποφάσεις του «παραπλανημένου λαού» αλλά και τρόποι αποκατάστασης από τυχόν ζημίες.
Περισσότερα