MENU
CHRISTINA MCCOLLUM
ΔΙΕΘΝΕΣ
Ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο επείγει η επίλυση του Κυπριακού
Αν όντως ζούμε το κύκνειο άσμα του κεμαλισμού, οφείλουμε να επικαλεστούμε την όποια διορατικότητα μας απομένει για να αντιληφθούμε πως οι σχεδιασμοί του Τούρκου Πρόεδρου δεν είναι απλώς πιθανό να προκαλέσουν διαιώνιση του Κυπριακού και την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων, αλλά δύνανται να μας φέρουν ενώπιον ευρύτερης, ενδεχομένως υπαρξιακής, απειλής. Μια κοινή συνισταμένη που διατρέχει τις αφελείς αντιλήψεις μας στο Κυπριακό, οι ημερομηνίες λήξης των οποίων έχουν προ πολλού παρέλθει, είναι η πεποίθηση πως η τουρκοκυπριακή Κοινότητα - ή τουλάχιστον το υγιές μέρος αυτής - δεν έχει καμία διάθεση να καταστεί έρμαιο του μεγαλοϊδεατισμού του κ. Ερντογάν.
Περί Διαδοχής και «Μετεξελίξεως» της Κυπριακής Δημοκρατίας
H απουσία επίσημης ενδελεχούς ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις έχει ενισχύσει την - ούτως ή άλλως αναπόδραστη - αναζωπύρωση των στρατοπέδων που διαχρονικά διαμορφώνονται έναντι της προοπτικής διευθέτησης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ένα ζήτημα το οποίο μερίδα της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης προσλαμβάνει ως καταλυτικής σημασίας είναι αυτό της φερόμενης «μετεξελίξεως» της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προϊόν της διευθέτησης.
Lex Machina
Τι συμβαίνει όταν ένα άψυχο μηχάνημα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη σε επαρκή βαθμό ούτως ώστε, με πρόθεση ή χωρίς, να είναι σε θέση να απειλήσει ή ακόμη και να αφαιρέσει την ανθρώπινη ζωή; Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως ρομπότ-εργάτης σε εργοστάσιο παρεκκλίνει από την εργασία του και χρησιμοποιήσει τα όποια εργαλεία βρίσκονται στη διάθεση του (ας υποθέσουμε ότι έχει προγραμματιστεί να γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί) για να σκοτώσει ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στον χώρο. Ποιος θα διωχθεί για τον θάνατο αυτό; Ο κατασκευαστής του; Ο προγραμματιστής του; Η εταιρεία η οποία αξιοποιούσε το ρομπότ;
Χρήση Βίας και Αυτοάμυνα Κρατών: Το Παράλληλο Σύμπαν του Διεθνούς Δικαίου
Το 2004, στην Γνωμάτευση του επί της κατασκευής τείχους από το Ισραήλ στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, το ΔΔ επιβεβαίωσε οτι ένοπλη επίθεση πηγάζει από κράτη. Όπως και στην περίπτωση της Al-Qaeda, έτσι και το «Ισλαμικό Κράτος» δεν υπέχουν νομικής προσωπικότητας υπό το Διεθνές Δίκαιο, ανάμεσα σε άλλα στοιχεία που δεν τους επιτρέπουν να αναχθούν σε Υποκείμενά του. Εντούτοις, η προϋπόθεση για απόδοση ένοπλης επίθεσης σε κράτος ίσως να έχει μεταβληθεί τα τελευταία 15 έτη, ιδίως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η εξυπηρέτηση της Τουρκίας στην Κύπρο
Η Κύπρος αποτελεί το νοτιοανατολικότερο σύνορο της Ε.Ε. και το ανώμαλο status quo που υφίσταται ως αποτέλεσμα της παράνομης κατοχής εδαφών της από την Τουρκία αναμφίβολα δεν ενισχύει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η «περί Δικαίου» αντίληψη του Γιάνη Βαρουφάκη
Το γενικό σχόλιο που μπορεί να συναχθεί από τα ανωτέρω είναι σαφές και αμιγώς πολιτικό. Η Κυβέρνηση - ορθώς - εναντιώνεται τη λιτότητα ως γενεσιουργό αιτία ύφεσης για την ελληνική Οικονομία, εντούτοις δεν φαίνεται να γνωρίζει σε ποια νομική σφαίρα μπορεί να την εξουδετερώσει, σε ποιο γήπεδο «παίζει» δηλαδή.
Η Πρόσβαση στα Φάρμακα στην ΕΕ ενόψει της επερχόμενης διατλαντικής εμπορικής σχέσης
Αν η κριτική προς την ΤΤΙΡ παραμείνει ευρεία, δογματική και αφηρημένη, θα παραμείνει καταδικασμένη να κινείται μεταξύ άγνοιας και συνομωσιολογίας, με τελικό αποτέλεσμα η τόσο νευραλγικής σημασίας πρόσβαση στα καλύτερα και φθηνότερα φάρμακα στην ΕΕ να πληγεί ανεπανόρθωτα.