MENU
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ε.Ε. τείνει στην αυτοκαταστροφή
Η Ε.Ε. τείνει στην αυτοκαταστροφή
Άλλο Ισπανία άλλο Ιταλία
Το πολιτικό σκηνικό στην Ε.Ε. γίνεται πιο σύνθετο και δυσλειτουργικό
Μεγαλώνει η ιταλική απειλή για την ελληνική οικονομία
Μεγαλώνει η ιταλική απειλή για την ελληνική οικονομία
Χρυσό Βατόμουρο και για τα Σκόπια
Χρυσό Βατόμουρο και για τα Σκόπια
Προσδιορίζοντας τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών
Προσδιορίζοντας τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καταλονία: Λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για Ισπανία και Ε.Ε.
Καταλονία: Λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για Ισπανία και Ε.Ε.
Από τον Ντάισελμπλουμ στον Σεντένο
Από τον Ντάισελμπλουμ στον Σεντένο
Κρίση τσιγκουνιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Oι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Το βασικό σενάριο είναι για μια μείωση των δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά 15% ενώ υπάρχει το «κακό» σενάριο που στηρίζεται σε μείωση δαπανών κατά 30% και το «καλό» σενάριο το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των δαπανών στο σημερινό τους επίπεδο. Επειδή το 26% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των ταμείων συνοχής και το 39% με τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καταλαβαίνουμε τι προβλήματα θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ενδεχόμενη μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της οικονομίας της, σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχει βγει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές και θα βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοένα μεγαλύτερες τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις.
Πέντε συγκυρίες που καλείται να αξιοποιήσει η ελληνική οικονομία
Τρίτον, η πολιτική αυτοπαγίδευση της Συντηρητικής πρωθυπουργού κ. Μέι έβαλε τέλος στο λεγόμενο σκληρό Brexit. Η διαπραγμάτευση Βρυξελλών-Λονδίνου ξεκίνησε με βάση τη διαδικασία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση και απέρριπτε, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit και οι περιπέτειες που το συνοδεύουν μετατράπηκε από επιχείρημα σε βάρος της Ε.Ε. σε επιχείρημα σε βάρος της πολιτικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδιαίτερα των Συντηρητικών.
Εξηγώντας τον θρίαμβο του Μακρόν
Ταυτόχρονα το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία, το οποίο είναι «γκωλικών» προδιαγραφών εξασφαλίζει τη σταθερότητα επειδή πριμοδοτεί την πολιτική δύναμη που προηγείται με τη λογική της εξασφάλισης σταθερής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Έτσι ο κ. Μακρόν που πήρε 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κυριάρχησε στο δεύτερο γύρο με ένα θριαμβευτικό ποσοστό 66% και το κόμμα του, που εξασφάλισε 32% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπορεί να φτάσει στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στις 400 έδρες επί συνόλου 577.
Περισσότερα