MENU
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ
Η Αιθιοπία στο μονοπάτι του εμφυλίου πολέμου
Η σταθερότητα της Αιθιοπίας, ενός κράτους με 110.000.000 κατοίκους, είναι θεμελιώδους σημασίας για ολόκληρη την περιοχή.
Ισορροπώντας μεταξύ δύο κρίσεων
Συγκεκριμένο σχέδιο, ψυχραιμία και νηφαλιότητα είναι τα στοιχεία αυτά τα οποία ενισχύουν κυβέρνηση και κοινωνία προς την διαχείριση και των δύο κρίσεων.
Ο Μουγκάμπε έφυγε…Η Δημοκρατία έρχεται (;)
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Προεδρία της Ζιμπάμπουε έπειτα από 37 χρόνια απόλυτης (σχεδόν) κυριαρχίας. Ο στρατός επενέβη στις 15 Νοεμβρίου και ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας. Βλέποντας κανείς το πλήθος του κόσμου να πανηγυρίζει στους κεντρικούς δρόμους της Χαράρε, εύκολα μπορεί να πιστέψει πως συνέβη μία θεμελιώδης αλλαγή στη χώρα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Αυτοδιάθεση: Ο εφιάλτης των Μεγάλων Δυνάμεων
Είναι αναμενόμενο η τάση της Καταλονίας προς την ανεξαρτησία να προκαλεί ανασφάλεια στην κεντρική κυβέρνηση. Αν ο στόχος επιτευχθεί, τότε ίσως και άλλες περιοχές της χώρας επιχειρήσουν παρόμοιες ενέργειες. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις των αυτονομιστικών κινημάτων στην Ισπανία, με χαρακτηριστικό αυτό των Βάσκων. Όσο αυτά τα κινήματα ανθίζουν, τόσο θα παρουσιάζεται η εικόνα ενός κράτους αποσταθεροποιημένου, χωρίς την παραμικρή κοινωνική συνοχή. Την ίδια ώρα και η Ε.Ε παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.
Ιορδανία:Μια ιδιαίτερη περίπτωση
Η Ιορδανία αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση κράτους στη Μέση Ανατολή. Διαθέτει τα στοιχεία που θα την καθιστούσαν ιδανικό στόχο, αρχικά της Αραβικής Άνοιξης και αργότερα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Μία Συνταγματική Μοναρχία, όπου ο βασιλιάς διαθέτει ένα μεγάλο εύρος ουσιαστικών εξουσιών, το Ισλάμ κυριαρχεί εντός του κράτους, η οικονομία της χώρας αντιμετώπισε μία κρίσιμη καμπή και οι κοινωνικές ελευθερίες τελούν υπό περιορισμό. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανανέωση εναντίον Φόβου
Πώς θα μπορέσει ο πολλά υποσχόμενος Μακρόν να ανατρέψει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων στην Ένωση; Τη στιγμή μάλιστα που η Ε.Ε βάλλεται ακόμα από την οικονομική κρίση, με τα κράτη-μέλη της διαιρεμένα και αναποφάσιστα σχετικά με τη μελλοντική μορφή και ρόλο του οργανισμού. Έχει τα μέσα να ανατρέψει την τάση επιστροφής στο εθνικό κράτος έναντι των συλλογικών θεσμών; Σε όλα αυτά συνυπολογίζεται και η διαδικασία του Brexit, στην οποία η Γαλλία επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης Μακρόν απέναντι στο Συριακό Εμφύλιο, τα γεγονότα της Λιβύης και την τρομοκρατία παραμένει ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα. Τα ζητήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μία χώρα με ισχυρό το μουσουλμανικό στοιχείο.
Λιβύη: Βυθισμένη στη λήθη
Ωστόσο μέσα σε αυτή την κατάσταση του χάους και της αποσύνθεσης καμία μεγάλη δύναμη δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και το δυτικό κόσμο να παρακολουθεί αδιάφορος, ο λιβυκός λαός συνεχίζει να υποφέρει. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, η πείνα και η εξαθλίωση μαστίζουν τον πληθυσμό, προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς την Ιταλία. Το όνειρο της δημοκρατίας και της ελευθερίας αργεί να γίνει πράξη για τη Λιβύη, η οποία μετά τον Καντάφι πρέπει να αντιμετωπίσει νέους εγχώριους και εξωτερικούς δυνάστες.