MENU
JUSTINE FRANGOULI-ARGYRIS
Ειδησεις
Η Μαγική Ερμηνεία του Μάριου Φραγκούλη στο Μοντρεάλ
Τραγούδησε στο μικρό θέατρο της 'Οπερας του Μοντρεάλ που είναι γνωστή με το όνομα «Place des Arts" και που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Σεμνός με μια μικρή ορχήστρα κοιτούσε διαρκώς στη γή όσο κι αν ανέβασε τους τόνους της μαγικής φωνής του.
Η διαπίστευση του Έλληνα Πρέσβυ στην Οττάβα
Τα διαπιστευτήριά του στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά Julie Payette επέδωσε στις 20 Νοεμβρίου στο Rideau Hall ο νέος πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος, αποκτώντας το επίσημο διπλωματικό στάτους στη χώρα. Ο Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην πρεσβεία της Οττάβας στα τέλη Οκτωβρίου δεν ήταν άγνωστος στην ελληνική ομογένεια του Καναδά, καθώς είχε υπηρετήσει επί μια πενταετία στο Γενικό Προξενείο του Τορόντο, (2009-2014) γράφοντας κυριολεκτικά ιστορία με την πολυεπίπεδη δράση του τόσο στην ομογένεια όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή του Οντάριο και στη διπλωματία της περιοχής .
Γυναίκα δήμαρχος στο Μοντρεάλ. Τρείς Ελληνες με την αντιπολίτευση στο Δήμο!
Η Βαλερί Πλάντ η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο τιμόνι του Δήμου του Μοντρεάλ, έγραψε ιστορία με τη νίκη της ενάντια στον κραταιό αντίπαλό και προκάτοχο της Ντενί Κοντέρ, ένα έμπειρο πολιτικό και φίλο της Ελληνικής παροικίας του Μοντρεάλ. Η Βαλερί Πλάντ κέρδισε τις εκλογές του Μητροπολιτικού Δήμου του Μοντρεάλ από καθαρή αντίδραση των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Ντενί Κοντέρ, που διοίκησε από το 2013-2017. Μεγάλη και σημαντική είναι και η νίκη των Ελλήνων καθώς τρείς στους τρείς υποψήφιοι εκλέχθηκαν .
Όταν η Εθνική Γιορτή έχει λόγο πραγματικής Υπερηφάνιας!
Σ' αυτή την εθνική εκδήλωση είδα πολλούς Ελληνες πολιτικούς, υποψήφιους της παλιάς και της νέας γενιάς. Συγκινήθηκα, ιδιαίτερα, που έβλεπα την 27χρονη Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος να κάθεται στο βήμα των επισήμων με την ιδιότητά της ως ομοσπονδιακή βουλευτής του Καναδά. Αντιλήφθηκα, εκεί στο κοινοτικό κέντρο, ότι η νέα γενιά έχει διεισδύσει στην εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών του Μόντρεαλ και του μεγάλου δήμου του Λαβάλ...Αυτός ο εορτασμός με γέμισε αισιοδοξία πως οι μεγάλες προσδοκίες μου γι αυτόν το δυναμικό Ελληνισμό του Μόντρεαλ θα πραγματοποιηθούν.
Άγγελε, Καλώς Ήρθες Πίσω στη Λευκάδα!
Βρήκα παλιούς ψαράδες του νησιού και τους έβαλα να μου αφηγηθούν λεπτομέρειες από τη ζωή του ζευγαριού που αναβίωνε ξέφρενα την αρχαίο ζην, φορώντας αρχαίους ελληνικούς μανδύες και σανδάλια. Κι επισκέφθηκα πολλάκις το νησί του Αη Νικόλα, που οι δυό τους είχαν ορίσει ως καταφύγιο της αρχαιοελληνικής τους αίρεσης και ως ορμητήριο της ιδέας τους για την αναβίωση των Δελφικών Γιορτών.Τον λάτρεψα τον ποιητή και τον ένιωσα βαθιά δικό μου. Διάβασα τα μακρόσυρτα έργα του με την ελεύθερη ρίμα, ανακάλυψα τις μνήμες που είχαν άρωμα αρχαίου κάλλους και υπαρξιακής αναζήτησης. Μπήκα στο είναι του και τον θαύμασα, οδηγώντας τα βήματά μου στο δρόμο της γραφής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Σίφνο γιορτάζει η Κυκλαδίτικη Γεύση και Παράδοση
Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος, Κέα, Ηρακλειά, Σίκινος, Κίμωλος, Μύκονος, Σχοινούσα, Κρήτη, Σύρος, Φολέγανδρος ήταν τα νησιά που φιλοξένησαν τις τοπικές γεύσεις τους στα περίπτερα, ενώ το παρόν έδωσε η Χίος, η Κύπρος, η Ρωσία και η Αίγυπτος, ανοίγοντας την πανδαισία των γεύσεων στη διεθνή κουζίνα.
Να παίζει το τρανζίστορ Γιάννη Καλατζή!
Ο Γιάννης Καλατζής είχε μια φωνή που ακουγόταν σα νερό που έτρεχε δροσερό από την πηγή, σαν ένα κάλεσμα στη χαρά που αναδυόταν από τη γαλάζια θάλασσα, σαν ήχος της χάντρας ενός κομπολογιού που έφτιαχνε ιστορία... Η λεπτή φυσιογνωμία του και η αταλάντευτη προσήλωση στο μικρόφωνο χωρίς φιοριτούρες και σκηνικά τεχνάσματα τον έκαναν λατρεμένο ερμηνευτή της παιδικής μου αγνότητας.
Τα πιο μοδάτα εστιατόρια του Upper West Side ανήκουν σε Έλληνες
Μιλώντας με τον Jacob που έδωσε την ψυχή του για το νέο του μαγαζί μαθαίνω: «Ψάξαμε πολύ για να δώσουμε ένα νέα τόνο στο Maison Pickle. Ανεβήκαμε μέχρι το Μόντρεαλ,όπου πήραμε κάποιες ιδέες από την τοπική κουζίνα της περιοχής. Προσπαθήσαμε να δώσουμε αμερικάνικες γεύσεις με μια γαλλική φινέτσα του νότου αλλά και του βορρά (Κεμπέκ). Πιστεύω ότι παντρέψαμε κουζίνες, κουλτούρες, γι αυτό το μαγαζί έχει ήδη γίνει δημοφιλές όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο downtown απ΄όπου έρχεται πολύς κόσμος».
Η συλλογική μνήμη στο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη
Ο άντρας με την τραγιάσκα κρατάει από τη μέση τη γυναίκα του που στέκεται βουβά δυνατή στην περιπέτεια της ξενιτιάς. Αυτό το σύμπλεγμα του ελληνικού ανδρόγυνου εκείνης της εποχής είναι ένα μάθημα για τη δική μας γενιά. Σφιχτοδεμένοι στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Και το μικρό κοριτσάκι απορημένο ακουμπάει στις δικές τους πλάτες. Περίπου ξέγνοιαστο, περίπου πονεμένο, περίπου γελαστό, χαμένο στις καινούριες εικόνες, που θα πλάσουν το πλαίσιο της ζωής της.
Όταν η προσφυγιά των παιδιών άγγιξε τους Έλληνες του Μόντρεαλ
Πρωταγωνιστής και αρωγός αυτής της προσπάθειας που ονομάσθηκε «Η Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο» ήταν ο Ρόμπερτ Πεκ, πρώην πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, ο οποίος εγκαινίασε αυτό το όνειρο, καταθέτοντας πρώτος την κληρονομιά της θείας του. Στόχος ήταν να μετατραπεί το νεοκλασικό σπίτι της Μυτιλήνης, κληροδότημα της Νέλλυς Μπίνου, σε ένα σπίτι αγάπης με στόχο την προστασία των παιδιών που είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, και με αιχμή του δόρατος τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες μικρής ηλικίας, που ζουν πίσω από συρματοπλέγματα ή σε πρόχειρους καταυλισμούς στη Λέσβο.
Περισσότερα