MENU
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηθικές Υπομνήσεις
Ηθικές Υπομνήσεις
Μαθήματα Επιμέλειας Εαυτού
Μαθήματα Επιμέλειας Εαυτού
Είσοδος στις αγορές
Σήμερα, μεγάλο μέρος της συνολικής αξίας και αξιοπιστίας μιας χώρας (ή μιας πολίτιδας) κρίνεται από την ικανότητα της να συναλλάσσεται εντός των Αγορών, με άλφα κεφαλαίο. Αυτή η συνθήκη, παρά τις παθογένειές της λειτούργησε ως χρήσιμος θεσμός οργάνωσης της παραγωγικότητας μιας κοινωνίας. Στις μέρες μας όμως κατέληξε να ορίζει κάθε κομμάτι της ζωής των πολιτών ενός κράτους. Προσωπικές σχέσεις, οικογενειακή ζωή, υγεία, παιδεία, πολιτική ζωή, νόμοι, όλα δείχνουν να επιστρέφουν σε τιμές που ορίζουν μόνο οικονομικά μεγέθη.
Kι όμως μεταφράζεται
Στο πρόσφατο άρθρο της εξαιρετικής Ελληνίδας δημοσιογράφου Stav Dimitropoulos στην ιστοσελίδα του BBC Travel με τίτλο «Φιλότιμο: Η ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται», η προσοχή επικεντρώθηκε στο αμετάφραστο και μοναδικό της λέξης και των εννοιών που την διακρίνουν. Και ορθώς εκεί επικεντρώθηκε, αφού σκοπός του αφιερώματος ήταν να διαδώσει το θελκτικότερο κύτταρο της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας στην καρδιά της ελληνικής φιλοξενίας. Προσέγγιση που τελευταία διαφαίνεται να οικειοποιείται δυναμικά και το Υπουργείο Τουρισμού.
Φιλία Βουνό
Η απόφαση και κατόπιν η επιχείρηση του Μάικ και του Αντώνη να αποτολμήσουν την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του πλανήτη αποτελεί ενέργημα πολλαπλών νοημάτων που σπανίζει στις ημέρες μας και από την πολύπαθη δημόσια σφαίρα αυτής εδώ της χώρας. Όχι μόνον επειδή η καθαυτού ανάβαση είναι μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει κοστίσει κατά καιρούς τη ζωή σε πολλούς, αλλά κυρίως επειδή στις παρούσες συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες εντός μιας εξουθενωτικής απουσίας παραδειγμάτων αριστείας και ήθους, δύο άνδρες με πολλές «κορυφές» στο δυναμικό τους επιχειρούν να δώσουν ένα παράδειγμα κάνοντας τον λόγο τους πράξη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κίνημα #PHILOTIMO: Διαδίδοντας το «Φιλότιμο» ως τη νέα διεθνή λέξη του 2017
Πιστεύουμε ότι το κλίμα σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο ευνοεί για να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από το τι είναι καλό και ωφέλιμο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, και τι όχι. Είναι ίσως η κρισιμότερη στιγμή για να εισαγάγουμε τη λέξη #PHILOTIMO στον κόσμο ως το αντίδοτο απέναντι σε λέξεις όπως την Μετά-Αλήθεια, την Ξενοφοβία και την ιδέα ενός Σουρεαλιστικού κόσμου (έννοιες που διακρίθηκαν στα διεθνή λεξικά το 2016). Αποστολή μας να κάνουμε το πρώτο βήμα ανάδειξης της λέξης παγκοσμίως με την εισαγωγή της στα διεθνή λεξικά (ενδεχομένως ακριβώς κάτω από τη λέξη «Φιλοσοφία»), παρακινώντας ένα διεθνές κίνημα ανάδειξής της ως μία από τις νέες λέξεις του 2017!
Αναζητώντας το Φιλότιμο
Η ιδιάζουσα περίπτωση του φιλότιμου και η σημασία που του αποδίδουν κοινωνοί της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας όπου γης, αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο αντικείμενο μελέτης αφού του προσδιορίζουν σύνθετα και οξύμωρα χαρακτηριστικά όπως η πραότητα, ή συγκαταβατικότητα, η ανιδιοτέλεια ακόμα και η αφέλεια από την μία, ενώ το πείσμα, η υπερηφάνεια, ή ευθιξία ή ακόμα και η ετεροδοσοληψία από την άλλη.