MENU
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ
LIFE
Η δεξιότητα του να ζητάω βοήθεια
Στη ζωή όλοι θα χρειαστούμε κάποια στιγμή τη βοήθεια των άλλων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε και να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τα πάντα οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι, ενώ με χαρά προσφέρουν την βοήθεια τους στους άλλους, οι ίδιοι δεν ζητούν ποτέ βοήθεια. Πολλές φορές είναι ο φόβος και οι λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας που δυσκολεύουν πολλούς να την ζητήσουν. Μπορεί να φοβούνται ότι:
Τι είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και πώς επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά
Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μια από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού κατά τα οποία το άτομο μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από ότι καταναλώνει το μέσο άτομο μέσα στον ίδιο χρόνο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, έχοντας χάσει τον έλεγχο σχετικά με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Αμέσως μετά την κατανάλωση του φαγητού νιώθει ενοχές για τη συμπεριφορά αυτή και δυσάρεστα συναισθήματα για τον εαυτό του.
Η περίοδος των εξετάσεων αρχίζει: Χρήσιμες συμβουλές για μαθητές και γονείς
Η περίοδος των εξετάσεων είναι μια αρκετά πιεστική περίοδος. Ωστόσο μην αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος που προκαλούν να σας κυριεύσουν. Με την κατάλληλη πάντοτε προετοιμασία, με ηρεμία και θετική σκέψη θα μπορέσετε να τα καταφέρετε. Ακόμη και αν δεν αποδώσετε όπως θα θέλατε, περιμένετε τα αποτελέσματα και μην κάνετε υποθέσεις που μπορεί να μην επαληθευτούν. Και αν ακόμη δεν περάσετε στην σχολή που επιθυμείτε θυμηθείτε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όλους. Δεν τελειώνει τίποτα, το μέλλον είναι δικό σας και αν προσπαθήσετε θα τα καταφέρετε, όπως πολλοί άλλοι που βρέθηκαν στο παρελθόν στην θέση σας.
Οι θετικές και οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου της θερμοκρασίας και της ηλιοφάνειας
Όταν ο καιρός είναι καλός βγαίνουμε περισσότερο έξω και συναναστρεφόμαστε με περισσότερο κόσμο κάτι που βοηθά επίσης στην βελτίωση της διάθεσης μας, αλλά και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών. Το να μοιραζόμαστε ευχάριστες στιγμές με άλλους ανθρώπους ή να μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι περνάνε παρόμοιες δυσκολίες, το να ακούμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επίλυση δυσκολιών βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών.
Τι μας βοηθά και τι μας δυσκολεύει στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου;
Ποιος είναι ο στόχος σου; Μια πολύ συχνή ερώτηση. Πρώτα από όλα όμως τι είναι ο στόχος; Ο στόχος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νοητική αναπαράσταση μιας επιθυμίας, μιας ευχής, μιας ανάγκης, μιας φιλοδοξίας συνοδευόμενη από την δέσμευση να την κάνουμε πραγματικότητα. Είναι η οργάνωση μιας επιθυμίας σε πιο συγκεκριμένα βήματα και η προσπάθεια να ακολουθηθούν αυτά με επιτυχία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί λοιπόν να θέτω απλώς έναν στόχο, αλλά να δεσμεύομαι και να προσπαθώ για αυτόν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η σημασία του να «αφήνεις…»
Να παρατηρήσουμε, να δεχθούμε τα συναισθήματα μας, να τα βιώσουμε αντί να προσπαθούμε να αποφύγουμε και αν χρειάζεται να τα αφήσουμε πια. Να αφήσουμε τη ματαίωση και την απογοήτευση. Αντί να μένουμε κολλημένοι και απογοητευμένοι σε έναν στόχο που δεν πετύχαμε, να δούμε μήπως μείναμε αρκετά σε αυτό, να διαλέξουμε έναν καινούριο στόχο και να προχωρήσουμε προς αυτόν. Μήπως ο θυμός κράτησε πολύ. Ο θυμός μας κάνει πολλές φορές να πονάμε περισσότερο από ότι αυτό ή αυτός που μας θύμωσε. Να σκεφτούμε πόσο καιρό θα ζούμε με μια ψευδή ίσως ελπίδα, πόσο καιρό θα δηλητηριαζόμαστε και θα ζούμε με την εικόνα του θύματος οι ίδιοι κρατώντας τον θυμό περιμένοντας την εκδίκηση, πόσο καιρό θα ζούμε δυστυχισμένοι φοβούμενοι το επόμενο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πιο ευτυχές.
Δέκα συμβουλές για μια πιο «διεκδικητική» συμπεριφορά
Ένα διεκδικητικό άτομο εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του με έναν ευθύ και ειλικρινή τρόπο, λαμβάνει υπόψη και σέβεται τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων. Παίρνει αποφάσεις που αφορούν την ζωή του, αναγνωρίζει την ανάγκη για βοήθεια και την ζητά. Έχει τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την εκμετάλλευση των άλλων, να θέσει και να ζητήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων του χωρίς ιδιαίτερο άγχος ή ενοχή, με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους, χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα τους.
Ο εκφοβισμός (bullying) στον χώρο εργασίας και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Το άτομο που υφίσταται τον εργασιακό εκφοβισμό μπορεί να βιώνει έντονα συναισθήματα ταπείνωσης, κατωτερότητας, αβοήθητου και αδυναμίας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επίσης μπορεί να παρουσιάζει αυξημένες δυσκολίες συνεργασίας και απόδοσης στην δουλειά του. Ακόμη ψυχοσωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκεφάλους, στομαχικούς και μυϊκούς πόνους. Το άτομο μπορεί να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση μήπως ανά πάσα στιγμή υποστεί την ίδια άσχημη συμπεριφορά. Μπορεί να βιώνει έντονο άγχος, αδυναμία χαλάρωσης και δυσκολία στον ύπνο με την σκέψη ότι την επόμενη μέρα ίσως αντιμετωπίσει τα ίδια.
Επτά συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το στρες των εκλογών
Πολιτικές συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Να είστε προετοιμασμένοι για αυτό, όπως και να κρατήσετε την ψυχραιμία σας ώστε να κάνετε εποικοδομητικές συζητήσεις με επιχειρήματα και όχι εντάσεις. Δεχθείτε ότι κάποιοι θα έχουν διαφορετική άποψη από εσάς και πιθανά δεν μπορείτε να τους την αλλάξετε.
Η σχολική χρονιά ξεκινά, γονείς ψυχραιμία!
Οι ώρες που πηγαίνετε τα παιδιά στις δραστηριότητες μπορεί όντως να είναι κουραστικές, μπορεί όμως να είναι και πολύ εποικοδομητικές, όπως και ευχάριστες. Μέσα από αυτές δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν θετικά. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αυτές μπορεί να είναι στιγμές για να μιλήσετε με τα παιδιά και να δεθείτε περισσότερο.