MENU
ΜΙΡΑΝΤΑ ΞΑΦΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική οικονομία: αναδρομή στο 2024 και προοπτικές 2025
Εμπορικός πόλεμος και πολιτική παράλυση είναι οι δύο σημαντικότερες απειλές για την Ευρωζώνη το 2025. Μεγάλο ζητούμενο η σύγκλιση του ελληνικού με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα.
Προοπτικές της οικονομίας για το 2022
Και οι προκλήσεις για την Ελλάδα.
2021: Αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας
Η χώρα έχει μπροστά της μία δεκαετία μέχρι το 2032 για να βάλει τα δημοσιονομικά μεγέθη σε βιώσιμη τροχιά για να μην ξαναβρεθούμε στη θέση που ήμασταν την περασμένη δεκαετία,
Προοπτικές για το 2020
Η προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα επηρεάζεται από εξελίξεις που η ίδια δεν ελέγχει.
Η μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα δεν είναι διασφαλισμένη
Η μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα δεν είναι διασφαλισμένη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας το 2018
Προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας το 2018
Η διαμάχη γύρω από το έλλειμμα του 2009
Ο φάκελος Γεωργίου δεν λέει να κλείσει παρά το γεγονός ότι σε πέντε περιπτώσεις εισαγγελείς και ανακριτές αποφάνθηκαν ότι ο Ανδρέας Γεωργίου είναι αθώος, κινώντας υποψίες ότι κάποιοι δικαστές υπακούουν σε πολιτικά κελεύσματα εντελώς άσχετα με τη δικαιοσύνη. Η ιστορία αυτή πλήττει αφάνταστα την εικόνα της χώρας και αναδεικνύει το βαθμό σήψης του πολιτικού, θεσμικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου της χώρας μας που καταδιώκει τον άνθρωπο ο οποίος αποκατέστησε την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο όσους πράγματι ευθύνονται για την εξαπάτηση με τα «Greek statistics».
Το πρώτο Μνηµόνιο, 2010-2011
Στην τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2011, το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσημα ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν αναδιάταξη χρέους με παράταση της προθεσμίας λήξης των ομολόγων ΕΔ και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 71 δισ. ευρώ από τον «επίσημο τομέα» (ΕΕ, ΔΝΤ) μέχρι τα μέσα του 2014. Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, υπό τον όρο η Ελλάδα να πάρει πρόσθετα μέτρα και να συμφωνήσει σε αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους με τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup – Σχολιασμένη έκδοση
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κρατικές δαπάνες εκτός μισθών και συντάξεων έχουν ήδη συμπιεστεί σε σημείο να μη έχουν τα νοσοκομεία υλικά και τα λεωφορεία ανταλλακτικά. Όμως η κυβέρνηση προφανώς δε θέλει να αγγίξει το υπερτροφικό Δημόσιο και τις παχυλές συντάξεις της ΔΕΗ. Ούτε τις αμυντικές δαπάνες θέλει να αγγίξει, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι προτίμησε να αυξήσει τους φόρους παρά να περικόψει τις αμυντικές δαπάνες κατά 400εκ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο τρίτο Μνημόνιο. Εξασφαλίζεται έτσι η αξιοπιστία;
«Είμαστε άσχετοι, ξαναψηφίστε μας»
Ύστερα από 15 συνεδριάσεις του Eurogroup, 4 Συνόδους Κορυφής, και πολλές διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας έχει πλέον πλήρη επίγνωση των ορίων που θέτουν οι δανειστές.