MENU
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΓΟΥΛΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ
Η υπό εξαφάνιση λίμνη Τσαντ
O αριθμός των ανθρώπων που εξαρτώνται από τη λίμνη Τσαντ είναι μεγαλύτερος από ποτέ
Τα αίτια του μεγαλύτερου ατυχήματος θαλάσσιας ρύπανσης στην ανθρωπότητα
Μια επιστημονική και εμπεριστατωμένη προσέγγιση
Το πετρέλαιο και η ενεργειακή μας εξάρτηση από αυτό
Το πετρέλαιο παραμένει μέχρι και σήμερα η κύρια ενεργειακή πηγή παγκοσμίως.
Μια διεισδυτική ματιά στην εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο
Ένας πολύπλοκος κόσμος
Υπερπολυτελές και καινοτόμο υπόγειο ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στην Κίνα
Πρόκειται για ένα εντελώς πρωτοποριακό έργο που δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εξελίξεις στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική
Οι εκκρεμούσες άδειες εμφανίζονται ως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του εξορυκτικού έργου της εταιρίας καθώς οι Σκουριές συνιστούν τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα (το προς εκμετάλλευση κοίτασμα των Σκουριών είναι από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πορφυριτικού χαλκού- χρυσού της Ευρώπης). Εντούτοις, παράλληλα η συγκεκριμένη επένδυση εμφανίζεται και ως η πιο αμφιλεγόμενη από άποψη δυνητικών επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος, ίσως εξαιτίας της εφαρμογής επιφανειακής εξόρυξης για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή.
Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στην ιστορία της εξόρυξης πετρελαίου
Στην Ελλάδα, εκτός της περίπτωσης του Πρίνου (Πρίνος και Ν. Καβάλα: 120 εκατ. βαρέλια σε παραγωγή από το 1980), στην Καβάλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό άγνοια των περιβαλλοντικών κινδύνων που εγκυμονούν οι γεωτρήσεις αυτού του τύπου. Η πληροφόρηση της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας για το θέμα είναι μάλλον ελλιπής.
Ναι ή όχι στην εξόρυξη των ελληνικών σπάνιων γαιών;
Το 2014 για πρώτη φορά στη χώρα μας διεξήχθη μια έρευνα σχετικά με την κοινωνική αποδοχή της εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών του Στρυμονικού Κόλπου. Στην έρευνα συμμετείχαν 500 άνθρωποι, που επιλέχθηκαν τυχαία από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς έδειξαν ότι οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις σπάνιες γαίες και μάλιστα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε καν περί τίνος πρόκειται.
Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος ήταν γνωστός από το 1903
Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικευμένης αδικίας. Τα ερωτήματα πολλά. Είμαστε πλούσιο ή φτωχό κράτος; Πότε μάθαμε για τον ορυκτό μας πλούτο και τι κάναμε για αυτό; Ξέρουμε όλη την αλήθεια; Ζούμε όπως μας αξίζει ή παρασιτικά στις πλάτες άλλων; Γιατί μαθαίνουμε τώρα για το πλούσιο -κατά πως λέγεται- υπέδαφός μας; Πώς φτάσαμε ως εδώ; Αναντίρρητα οι απαντήσεις θολές και δύσκολες. Η εποχή βοηθά τους τολμηρούς εξερευνητές της αλήθειας, μόνο που τα μονοπάτια έχουν καλυφθεί μεθοδικά και έχουν γίνει ένα με την φύση απ το αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου.
Οι εξελίξεις στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα το 2016 και τι να περιμένουμε το 2017
Η χώρα μας ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, τα τελευταία πέντε χρόνια επιχειρεί συστηματικά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που πιθανώς κρύβονται στο υπέδαφός της. Το κλίμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικό, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτρέπει την συνέχιση των ερευνών. Άλλωστε ύστερα από την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων από το σύνολο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (απόφαση στην οποία συμφώνησε και η Ρωσία, αν και δεν ανήκει στις χώρες του OPEC), αναμένεται εντός του 2017 εκτόξευση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς.
Περισσότερα