MENU
ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ
Under construction
Παράλληλα οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, σε συνδυασμό με το οξυμένο μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, υποχρεώνουν την ΕΕ σε νέες απαντήσεις. Με χρήση εργαλείων που να ανταποκρίνονται στα ριζικά νέα δεδομένα. Εργαλείων στη διαμόρφωση των οποίων, λόγω ιστορίας αλλά κυρίως διατήρησης ισορροπίας έναντι του πόλου του Βερολίνου, μπορεί να συμβάλει το Παρίσι. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, οι οιωνοί δεν είναι θετικοί. Τα προμηνύματα από την εσωκομματική διαδικασία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων είναι άκρως ανησυχητικά. Χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Φιγιόν και Ζιπέ, δεν είπαν λέξη για την Ευρώπη!
Ένα κόκκινο νήμα για το μέλλον της Ευρώπης
Το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο ήλθε για να μείνει. Και επιβάλλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες και όχι απλά λόγια. Πρωτοβουλίες και ενέργειες που οφείλει να αναλάβει συλλογικά η Ευρώπη και όχι μεμονωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που σήμερα καλούνται να σηκώσουν (και το πράττουν με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς) το βάρος της υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Και αυτή η πολυεπίπεδη δράση γίνεται σήμερα εξαιρετικά επείγουσα γιατί η παρούσα πολιτική (Δουβλίνο) και οι σημερινές αντιδράσεις (κλείσιμο συνόρων, ύψωση φρακτών, ξενοφοβικές συμπεριφορές) καλλιεργούν πρόσφορο έδαφος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού.
Ευρώπη à la carte
Τα ζητήματα που έθεσε αυτή η προεκλογική εκστρατεία, εντός κι εκτός Βρετανίας, σε σχέση με το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεν πρόκειται να κλείσουν μετά από τις 23 Ιουνίου, είτε επικρατήσει το exit είτε όχι. Συγκεκριμένα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το βρετανικό δημοψήφισμα σηματοδοτεί μια νέα φάση, εκείνη της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, με χώρες να ζητούν ειδική μεταχείριση à la carte (όπως συνέβη με το πακέτο μέτρων που απέσπασε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Κάμερον προκειμένου να διασφαλίσει το ιδιαίτερο καθεστώς της χώρας του εντός της ΕΕ).
Για τη χρονιά που πέρασε, για τη χρονιά που έρχεται…
Στις 6 Ιανουαρίου φέτος κλείνουν 75 χρόνια από μια ομιλία που δυστυχώς και σήμερα ηχεί επίκαιρη. Πρόκειται για το ετήσιο διάγγελμα προς τους Αμερικανούς πολίτες που απηύθυνε τον Ιανουάριο του 1941 ο μόλις δύο μηνών επενεκλεγείς για τρίτη φορά, πρόεδρος Φράνκλιν Ντέλανοε Ρούζβελτ. Ένα διάγγελμα που έχει πλέον περάσει στην Ιστορία ως η ομιλία των «τεσσάρων ελευθεριών»: η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, η ελευθερία από τη στέρηση και η ελευθερία (με την έννοια της απαλλαγής) από το φόβο. Μια ομιλία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τα πράγματα δεν συμβαίνουν…
Η «συνέχεια» είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της διεθνούς εικόνας, του branding μίας χώρας. Ειδικά σήμερα, που η Ελλάδα επιχειρεί να ανατάξει την οικονομία της, με σειρά κρίσιμων αλλά και επώδυνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, έχει ιδιαίτερη σημασία να εκπέμπει μια εικόνα με σαφή χαρακτηριστικά και προσανατολισμό προς το εξωτερικό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για το «ελληνικό ζήτημα»
Το «ελληνικό ζήτημα» είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν συρρικνώνεται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική του διάσταση. Η κρίση χρέους και η αντιμετώπισή της, αποτελούν μία πτυχή ενός ευρύτερου θέματος, που έχει να κάνει με την ανάγκη βαθιών και δομικών μεταρρυθμίσεων σε πολλά επίπεδα (θεσμών, πρακτικών, δημόσιας διοίκησης, κ.α.) - μεταρρυθμίσεων που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες και οι οποίες όμως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε διάστημα ολίγων μηνών.
Καθοριστικές αποχρώσεις του διεθνούς βίου
Μοιάζει σαν η διεθνής σκηνή να έχει για τα καλά εισέλθει σε μια περίοδο αστάθειας, αβεβαιότητας και μη προβλεψιμότητας - σε αντίθεση με τους παγιωμένους συσχετισμούς του Ψυχρού Πολέμου ή ακόμη και με την αφελή αισιοδοξία ορισμένων κατά την πρώτη περίοδο μετά από το τέλος του. Ωστόσο αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί αστάθεια, αποτελεί το χαρακτηριστικό των νέων δεδομένων, μίας νέας δυναμικής, ενός μετά-δυτικού κόσμου.