MENU
ΘΑΝΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να αναλάβουν οι εργαζόμενοι
Είναι μία λύση έντιμη και συμφέρουσα και για τους Δήμους, που δεν θα πρέπει να εμπιστευτούν έναν «άγνωστο» ιδιώτη επιχειρηματία, για την κυβέρνηση διότι βγαίνει από την δύσκολη θέση νομοθετικής ρύθμισης ενός θέματος «φωτιά» και φυσικά για τους εργαζόμενους που όχι μόνο δεν χάνουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην διοίκηση μίας (δικής τους) επιχείρησης και συμμετέχουν και στα κέρδη αυτής.
Τι είδα στην Τουρκία
Οι παραπάνω διαπιστώσεις, συνθέτουν ένα δύσκολο σκηνικό στο οποίο η ΕΕ αλλά και η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία Τουρκία η οποία απειλείται με κατάρρευση, καθώς η οικονομία της κινείται σε ρυθμούς «φούσκας». Πράγματι, εάν κάποιος ρίξει μία ματιά στις οικονομικές καταστάσεις των δύο μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών θα παρατηρήσει πως σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των ανεξόφλητων οφειλών ενώ για δεύτερο συνεχές εξάμηνο μειώνονται οι πωλήσεις ακινήτων. Τα δύο αυτά σημάδια είναι τα πρώτα συμπτώματα για τη μελλοντική κατάρρευση, η οποία θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.
Όραμα και Αποστολή: η ελληνική περίπτωση
Δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό boost να ξέρει κανείς προς τα πού πάει το καράβι. Πρέπει και εμείς να δώσουμε την εικόνα στους δικούς μας stakeholders ως Κράτος , και εδώ εννοώ τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τους ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν, πού τέλος πάντων κατευθυνόμαστε και πως φανταζόμαστε το μέλλον 10, 20, 50 χρόνια μετά. Εάν δεν γίνει σαφής η κατεύθυνση και η επιθυμία αυτής της χώρας να γίνει γνωστή για κάτι παραπάνω από «ήλιο» θα πρέπει όλοι οι θεσμοί να διαμορφώσουν το απαραίτητο όραμα κοινωνοί του οποίου θα είναι όλοι οι Έλληνες από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την αντίστοιχη προώθηση ώστε όλοι να μάθουν ότι αυτή η χώρα θέλει να προχωρήσει προς την όποια κατεύθυνση αποφασιστεί.
Κάν’ το όπως ο λογιστής
Ίσως οι επιχειρηματίες πρέπει να...«επανεκπαιδευθούν» και να αντιληφθούν πως ένας νομικός σύμβουλος δεν είναι ένα πάγιο έξοδο για να είναι διαθέσιμος όταν χρειάζεται. Πως είναι πράγματι ένας στρατηγικός σύμβουλος που μπορεί να τον καθοδηγήσει. Και ως αποτέλεσμα, να μειώσει τον επιχειρηματικό του κίνδυνο, κρατώντας την επιχείρησή του μακριά από δαπανηρές νομικές «κακοτοπιές». Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι θα πρέπει να εντρυφήσουν στο επιχειρείν ώστε να μπορούν να εξηγούν στους επιχειρηματίες τι αντίκτυπο θα έχουν οι πράξεις τους σε στρατηγικό επίπεδο.
Οικογενειακή Υπόθεση
Από τα στατιστικά φαίνεται η πρόσδεση των οικογενειακών επιχειρήσεων σε έναν κλειστό κύκλο επιχειρηματικών κινήσεων «χαμηλού» ρίσκου και της λεγόμενης στην πιάτσα «πεπατημένης». Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω άλλωστε, το mission statement των επιχειρήσεων αυτών είναι «να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινωνική επιχειρηματικότητα: ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης
Μέχρι τώρα οι κοινωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν έχουν περιορισμένη έως ανύπαρκτή εξαγωγική δραστηριότητα και χαμηλό κύκλο εργασιών κυρίως διότι δεν έχει «ξεκλειδωθεί» η αναπτυξιακή τους δυναμική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δεν είναι αναγνωρίσιμες με κάποιο προϊόν ή brand. Λίγοι γνωρίζουν τον θεσμό, πόσο μάλλον συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Όχι» στις επενδύσεις!
Διαβάζοντας κανείς την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 και την αναφορά Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επόμενη εξαετία, βρίσκουμε πως η κοινοτική υποστήριξη (ήτοι χρήματα της Ε.Ε) θα ανέλθει σε 4.718.291.793 ευρώ. Εκ των οποίων 12% θα πάει στην Βιολογική Γεωργία, 6% για την εκκίνηση επιχειρήσεων νέων αγροτών και 7% σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.