MENU
ΘΕΜΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ
LIFE
Η σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας: Εργασιακή εκμετάλλευση, διακρίσεις και κορίτσια για πούλημα
Ο μέσος Ιάπωνας είναι όντως διαφορετικός από τον μέσο Έλληνα: ζει περισσότερο, τρέφεται πιο υγιεινά, είναι πιο ευγενικός, πιο πειθαρχημένος και πιο εργατικός. Ένας λευκός Δυτικός μπορεί πράγματι να απολαύσει στην Ιαπωνία τον επίγειο παράδεισο: βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έχει τη δυνατότητα να γευτεί όλες τις υπέροχες και ελκυστικές πτυχές της χώρας, χωρίς ποτέ να έρθει σε επαφή με καμία από τις αρνητικές της εκφάνσεις. Και εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραπλάνησης: το γεγονός ότι ο Δυτικός τουρίστας ελάχιστα αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα, δε σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν.
Κιότο: Γκέισες, ναοί και σαμουράι
Οι γκέισες του Κιότο ζουν και εργάζονται κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου σε πέντε παραδοσιακές συνοικίες που λέγονται «χαναμάτσι», συνοικίες των λουλουδιών. Οι συνοικίες είναι προσβάσιμες και στίφη τουριστών μαζεύονται για να φωτογραφίσουν μια γκέισα που περπατά στο δρόμο προς κάποιο ραντεβού, κατά κανόνα σε παραδοσιακό τεϊοποτείο. Η εκπαίδευση της γκέισας σήμερα ξεκινά γύρω στην ηλικία των 15 και διαρκεί 5 με 6 χρόνια: τους πρώτους μήνες περιλαμβάνει παρατήρηση των «αδελφών» της, εκπαίδευση στις τέχνες και χαμαλοδουλειές στον οίκο διαμονής, όπου ζει εσώκλειστη. Αργότερα και μετά από εξετάσεις, η κοπέλα λαμβάνει τον τίτλο της μάικο (μαθητευόμενη γκέισα) και ξεκινά 5ετή πρακτική στο πλάι της «μεγάλης αδελφής» της.
Διαφορές της καθημερινότητας σε Ελλάδα και Ιαπωνία
Αν και η ευγένεια στην εξυπηρέτηση δε λείπει - σε γενικές γραμμές - από τη χώρα μας, στην Ιαπωνία το επίπεδο εξυπηρέτησης σε υπηρεσίες και καταστήματα βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Η ευγένεια ξεχειλίζει από παντού και απευθύνεται προς όλους ανεξαιρέτως· είτε μπει σ' ένα κατάστημα ο Κώστας από το Διακοφτό είτε η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Οι υπάλληλοι θα σε καλωσορίσουν, θα χρησιμοποιήσουν την πιο ευγενική μορφή του προφορικού λόγου για να σου μιλήσουν και στο τέλος θα σου φέρουν τα προϊόντα που αγόρασες μέχρι την έξοδο, όπου θα στα παραδώσουν, θα σε ευχαριστήσουν για την επίσκεψή σου και θα υποκλιθούν μέχρι το πάτωμα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που προτίμησες το κατάστημά τους.
Επάγγελμα: Παπάς σε γάμους Γιαπωνέζων
Βρισκόμαστε στην Όσακα (όχι Οζάκα), στη μέση του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας. Σηκώνομαι από το φουτόν, παίρνω πρωινό και ετοιμάζομαι για δουλειά. Ελέγχω τις λεπτομέρειες της ημέρας στην ιστοσελίδα της εταιρείας μου, παίρνω την Καινή Διαθήκη από το ράφι και βάζω το ράσο στην τσάντα. Μια ακόμα ημέρα γάμων ξεκινά. Καλά διάβασες αγαπητέ αναγνώστη: Καινή Διαθήκη και ράσο. Το επάγγελμά μου είναι να υποδύομαι το χριστιανό παπά και να παντρεύω ζευγάρια Γιαπωνέζων, ανθρώπων που, όσον αφορά στη χριστιανική θρησκεία, δε μπορούν να ξεχωρίσουν το Χριστό από το Χρήστο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ